ANASTASIYA PRUYIDZE - Sodobi ples

Plesna pot Anastasiye Pruyidze se je z obiskovanjem raznih plesnih delavnic in krožkov pričela že v ranih otroških letih. V obdobju osnovne šole je sodelovala pri šolskih umetniških projektih, mjuziklih in osnovnošolskih državnih plesnih tekmovalnih programih na katerih je dosegla tudi 1. in 3. mesto v solo kategoriji.  Plesno znanje je izpopolnjevala v Plesni šoli Fiona (kasneje Plesno društvo BPS), ki jo je v skupinski kategoriji uspešno zastopala na tekmovanjih državnega, evropskega in svetovnega nivoja. Na področju hip-hop in modernih tekmovalnih plesov je svoje znanje vrsto let izpopolnjevala pod mentorstvom plesalke in koreografinje Monike Veselčić. V obdobju srednje šole je opustila hip-hop in pričela z raziskovanjem lastnega plesnega jezika in improvizacije. Njena strast se je iz tekmovalnih dvoran preselila v gledališče. Začela se je udeleževati raznih delavnic fizičnega gledališča,  plesnih delavnic in seminarjev na področju sodobnega plesa s priznanimi domačimi in mednarodno priznanimi mentorji ter koreografi.

Plesno interdisciplinarnost od leta 2018 poglobljeno raziskuje v ansamblu Plesnega studia Erato. Kot plesalka in soustvarjalka projektov na področju sodobnega plesa in performansov deluje tudi v društvu Boja ter kolektivu društva Format, kjer ples združujejo tudi z drugimi oblikami sodobne umetnosti.

V svojem plesnem izražanju raziskuje in povezuje različne plesne tehnike in plesne metode. Ukvarja se z iskanjem prvinskih občutkov in mehkobe gibanja, raznimi pristopi k improvizaciji in iskanjem različnih atmosfer znotraj performansov. Vedno bolj jo zanimajo tudi odnosi znotraj skupine plesalcev, ki se kažejo z raziskovanjem plesne komunikacije in artikulacije plesnih pristopov.